20210305 resultaten

Afbeeldingsresultaat voor rijsttafel foto
jongens wat is dit lekker!

Kassian

Ach kassian, het is voorbij
Kassian, het is voorbij
Den Haag, Den Haag, de weduwe van Indië ben jij

(Kassian is een leenwoord uit het Maleis met de betekenis van een uitroep van medelijden)

Vandaag zat ik met flightgenoot JdJ lekker in het zonnetje te wachten op het moment dat wij konden gaan afslaan. JdJ zei tegen mij “Jij hebt toch zo’n adresje in Voorburg waar ze van die heerlijke Indonesische gerechten klaarmaken ? Angela wil nog graag weten waar dat precies is.” “Zeker Jos, en je brengt mij gelijk op een idee voor het stukje van vandaag en dat zal dan zijn “De Indonesische Keuken”.

Op de parking wil ik HW nog wel eens toevertrouwen dat ik op de terugweg langs Toko Menteng ga. Toko Menteng is gesitueerd in de Franse Kerkstraat in Voorburg en op steenworp afstand van de, in brede kring, befaamde Toko Eddo aan de Parkweg.

HW , een connaisseur op het gebied van de Indonesische keuken, vindt Toko Menteng iets verfijnder dan Toko Eddo maar Toko Eddo is volgens hem buitencategorie. Hij kijkt bij zo’n uitspraak zeer serieus alsof het gaat om het resultaat van een jarenlange studie en tegenspraak lijkt niet mogelijk. Hans is een man van tradities en dat betekent dat Toko Eddo de beste blijft en dat Toko Menteng een leuke nieuwkomer is maar….. dat de kok van Menteng door HW onwaardig wordt geacht om de voeten van de kok van Eddo te kussen (Lukas 7).

Ooit heb ik bij wijze van scherts tegen HW gezegd dat de rendang van Eddo wat ‘droog’ is. HW vertrok geen spier en transformeerde zichzelf razendsnel in Mark Rutte.

“Droog ? Meneer is duidelijk een kenner en doelt op de ragfijne samenstelling en fusion van het vlees van runderen die door lage handicappers gemasseerd zijn. U begrijpt tenminste wat kwaliteit is. Mag ik u hiermee complimenteren ?”

Indisch of Indonesisch

Indonesisch” is meer de authentieke keuken van Indonesië en “Indisch” de samensmelting met de Europese keuken maar in het algemeen worden de termen in Haagse kringen “rames” gebruikt dat wil zeggen door elkaar. Mijn inschatting is dat “Indisch” vaker wordt gebezigd dan “Indonesisch”.

Oudere mensen , waaronder mijn 10 jaar oudere broer Nico, spreken in het kader van Indisch eten ook wel over een ‘blauwe hap’. Ik meende altijd dat dit een hint is richting de huidskleur van Indonesische mensen en dus een racistische aanduiding maar er wordt ook verteld dat de borden en de schorten van de koks in hetzelfde water werden gewassen waardoor de borden blauw van kleur werden. Er zijn nog meer verklaringen in omloop (zoals het eten dat geserveerd werd aan mariniers in Nederlands-Indië die in hun blauwe feestkleding zaten te schransen) maar laten we het erop houden dat je vandaag de dag beter niet kunt spreken over een ‘blauwe hap’.

La Grande Bouffe

Tijdens de diverse visweekends die ik met Harry, Ed van Dijk en Rob heb mogen meemaken werd er door hen steevast opgemerkt dat ik een matige eter ben en dat is ook zo. Dit geldt uitdrukkelijk niet voor de Indonesische keuken.

Het is dus namelijk zo dat ik geen enkele rem heb op het eten van Indisch. “Ik denk dat ik nog een klein hapje neem” , is bij mij thuis het equivalent voor het opnieuw volscheppen van een bord.
Met name saté kambing is favoriet en volgens kenners is saté kambing dé graadmeter voor de kwaliteit van de keuken. Ik meld na het laatste bordje dat de bloemkool, sperciebonen en aardappelen wat mij betreft definitief uit de schappen van AH kunnen worden verwijderd. Het thuisfront zegt dan vervolgens “ja hoor, daar heb je hem weer”.

HvL is ook een groot liefhebber van de Indonesische keuken en zeker na een stevige borrel zag ik hem vroeger op Graaf Willem of bij andere feestjes herhaaldelijk naar de tafel lopen om zijn zoveelste bord vol te scheppen.

FB heeft in zijn woning aan de Tomatenstraat net een periode van verbouwingen achter de rug. In de naburige Appelstraat is Toko Asli gevestigd. Ik heb het hem niet gevraagd maar het zou mij verbazen als de heer Bolsius zich tijdens de verbouwingen niet meerdere keren heeft gemeld bij deze toko. Het klinkt dan heel stoer “Ik kook vanavond!”.

Dick zat frequent bij het toprestaurant Didong in de 2e Sweelinckstraat te eten en is kenner ‘pur sang’. De kok van Didong was overigens voorheen de kok van het door Miel de Bruyn (ook idolaat van Indonesisch eten) veel bezochte restaurant Kantjil in de Prinsestraat.
Nu ,in de lockdown, heeft Dick het restaurant zover gekregen dat men bij hem dagelijks thuis komt koken in de Van Bleiswijkstraat. Als bestuursvoorzitter moet je per slot van rekening enige klasse blijven uitstralen. Onlangs zag ik dat zijn houten 5 volledig was ingesmeerd met satésaus en dat hij daar bij de afslag even aan likte. Het blijft een rakker.

Van RM weet ik dat hij in zijn woonplaats regelmatig “de Thai” bezoekt. Velp en omgeving heeft een lage “Toko-dichtheid” maar dan is er gelukkig een goed Thais restaurant in de buurt. Ik moet toegeven dat de Thaise keuken minimaal de evenknie is van de Indonesische keuken. Thaise runder gehaktballetjes of gefrituurde garnalen groenten dumplings ? Rijke smaak en verfijnd.

Wat heeft dit alles met golf te maken ? Niets.

Mooie score TB

Ik zeg het niet snel maar vandaag ging het lekker met het golfen. Een zeer kameraadschappelijke sfeer in de flight met JdJ. Beiden zeer geconcentreerd en weinig fouten.

Bovenstaand scoreblokje geeft voor de eerste negen een fraaie parallel aan op directieniveau (beide 43 slagen). Verder valt de uitstekende score van FB op (74 , heel fraai) en WK herstelde zich sterk in de tweede negen.

De tweede negen heb ik beter gespeeld dan CB en let op : dit gaat vaker gebeuren. De man uit de Amalia van Solmsstraat had weliswaar de laagste dagscore maar na de tweede negen was het huilie huilie toen hij mijn score hoorde. CB heeft al langer door dat zijn keizerlijke rol als alleenheerser wankelt.

Deze week speelde ik met HvL in ‘s-Hertogenbosch en hij vertrouwde mij toe dat mijn spel erg begint te lijken op het spel van CB en dat er nog veel potentieel in zit. Na een overheerlijk worstenbroodje en de tweede fles Pouilly-Fumé sloeg HvL mij op de schouders en schonk nog een glaasje wit in. Er volgde een rochelend geluid en ik meende te verstaan “Je kunt hem hebben”.

Volgende week : geen afzeggingen, DvD is er ook weer

resultaten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s