20210205 resultaten

bladzijde 1 uit het boekje “Jan de zebra” van Godfried Bomans

In ons vorige huis hadden wij , op advies van onze toenmalige buurvrouw , een huisschilder ingehuurd. Piet, was volgens onze buurvrouw een nette schilder met echte Haagse humor. Vooral dit laatste beviel mij want , laten we eerlijk zijn , werkmensen in huis is een verregaande inbreuk op je privacy en dan is humor meer dan welkom.

Piet meldde zich de eerste dag een half uur later dan was afgesproken en sloeg de koffie af met de opmerking “nee, geen koffie, ik ben nog niet opgedroogd”. Hiermee bedoelde Piet dat het de avond ervoor uit de hand was gelopen. Verder had Piet geen “matje” (in die tijd een echte Haagse coupe; zie hierover meer verderop in deze blog) maar een permanentje en Piet bleek inderdaad een verdomd geestige Hagenaar met een hart van goud en prachtige verhalen uit de kroeg. “Gisterenavond kreeg ik in de kroeg mijn eigen boormachine te koop aangeboden”.

Piet hield niet van girale betaling voor zijn werkzaamheden en wilde uitsluitend in cash afrekenen. Het aardige van Piet was dat hij na het afrekenen onmiddellijk onze zoons een briefje van 25 (gulden) toespeelde met de opmerking “doe daar maar wat leuks mee”. Tegen ons zei Piet dan “Joh, dat is toch leuk voor die gasten”.

Jaren later kwam ik Piet toevallig tegen in de supermarkt, hij was inmiddels begin 70 en hij bleek erg mager geworden. “Het gaat al weer iets beter hoor”, zei Piet, “maar een maandje geleden was ik nog magerder en had mijn pyama nog maar één streep”. Een meesterlijke opmerking want Piet was – net als ik – van de generatie die is opgegroeid met streepjespyama’s (Robson) en dan weet je exact wat er bedoeld wordt.

Op de terugweg reed ik achter HW door de Sijtwendetunnel en op de radio hoorde ik Frank Evenblij en Erik Dijkstra vertellen dat er een Haagse “matlas” is verschenen. De matlas is een verzameling foto’s van Haagse personen met een “matje”. Deze matlas bracht mij op het idee om voor de blog van vandaag Piet de schilder van stal te halen.

Wat mij betreft is het initiatief voor de matlas aanvullend bewijs dat Den Haag verreweg de meest originele en attractieve stad van Nederland is. Het bordje MORGEN GRATIS KOFFIE bij het Haagse koffiehuis aan de Statenlaan is als je even verder nadenkt nu prima toepasbaar op de vaccinatiecampagne van de overheid. “Morgen wordt er gevaccineerd”.

Het golfen vandaag was heel leuk. Prima weertje en door de droge dag gisteren was de baan prima bespeelbaar. Ik heb genoten van het spel en de pre-shotroutine van Willem. Daarnaast onderweg hele leuke gesprekken over diverse onderwerpen. Het liep uiteen van oude schoolherinneringen tot het lopen van marathons (WK dan hè).

Dat bestuursvoorzitter DvD in de flight achter ons liep deed ons goed. Je voelt je dan in de rug gedekt tegen mogelijk onheil. Wel werd het putten bemoeilijkt doordat Dick het nodig vond om juist dan de doedelzak ter hand te nemen. Omdat Dick’s flightgenoot EN vandaag alles ‘tegen had’ probeerde Dick om hem moed in te praten. Hij begon over Murphy’s law , trok de kilt een beetje recht en met veel overtuiging hoorde ik het krachtige en beroemde Schotse spreekwoord:

Whit’s fur ye’ll no go by ye!

Dick zag dat Eppe (een bèta) niet direct begreep wat dit spreekwoord betekent en voegde in onvervalst Aberdeen Engels toe : What’s meant to happen will happen

Volgende week waarschijnlijk Garmisch-Partenkirchen

resultaten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s