2020 jaaroverzicht

jaaroverzicht

Het jaar van het virus. Het is lastig met alle ellende in de ziekenhuizen maar een spekkaas-jaarverslag mag niet ontbreken. Aan het einde nog wat losse flodders over de competitors , dit alles met een vette knipoog uiteraard.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is image-30.png

The Four Tops : “It’s the same old song”. Mijn moeder vond de muziek van The Four Tops heel leuk maar ook hun performance met van die danspasjes keurig synchroon.

The same old song dus. Cees en Eppe ,net als de voorgaande jaren, op eenzame hoogte met nieuwkomer Wim als ‘best of the rest’ en binnen die restgroep zitten ook wel wat verschilletjes. Maar goed iedereen weet wel ongeveer hoe het zit en de cijfers onderbouwen dat alleen maar.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is image-24.png

Beste 8 van de laatste 20

vergelijking met voorgaande jaren

De gegevens hebben voor 2018 en 2019 betrekking op de oude course “Groen-geel Lang”. Deze course kan 1 op 1 vergeleken worden met de course “GROEN”.

Kanttekeningen : in 2020 heeft de ‘verbouwings-afslagpositie’ op hole 1 wel wat ‘ruis’ veroorzaakt maar als ik daar wat nader op inzoom dan is dat effect niet erg groot. Hole 5 is lastiger geworden door de waterhindernis (penalty area) aan de rechterkant van de hole. Op hole 5 loopt doorgaans het bloed over de fairway.

De conclusies die je zou kunnen trekken uit deze cijfers laat ik graag aan een ieder over.

aanpassingen rapportages vanaf 2021

De invoering van het World Handicap System (WHS) in 2021 heeft voor de berekening van de persoonlijke Hcp veel gevolgen. Naast een ‘harde’ factor, namelijk het aantal slagen voor een ronde, zijn er ook andere rekenfactoren zoals het weer, de gesteldheid van de baan en er is een ‘soft cap’ en een ‘hard cap’ om extremen te beteugelen. Kortom ingewikkeld allemaal en laat de NGF dit maar lekker uitrekenen want dit ga je zelf nooit goed voor elkaar krijgen. De app golf.nl geeft inzicht in je actuele hcp.

Voor de wekelijkse overzichtjes denk ik dat het WHS niet veel zal uitmaken. Het nut van het tonen van de stablefordpunten wordt discutabel omdat de mutaties in de WHS hcp daar niet door bepaald worden.

typeringen competitors

Wim: (zeer welkome) nieuwkomer op de vrijdag en is inmiddels meer dan ingeburgerd. Heeft zich bewezen als subtopper achter CB en EN.

Wim is van het type ‘uitholen’ , niks te ‘meenemen’.


Harry : Was het nou maar Willem Engel geweest die de mededeling deed. De dreun van de verhuizing naar ‘s-Hertogenbosch galmt na tot in de diepste spelonken van de vrijdaggroep. Gelukkig doet hij af en toe nog mee op de vrijdag maar het gemis is er en de afstand ook.

Krijgt over drie jaar bezoek van de burgemeester van Den Bosch vanwege het dan Gouden Bruidspaar.


Frans : standvastig en trouw, koopt Chiquita bananen.

Uit dagblad ‘TROUW:

Steeds vaker wordt iemand die in politiek, wetenschap, sport of kunst ooit een belangrijke rol heeft gespeeld een éminence grise genoemd. Die betekenis wijkt af van de eigenlijke betekenis van deze term: ‘vertrouweling van een staatshoofd, die achter de schermen een grote rol speelt’. Die hebben we te danken we aan François Leclerc du Tremblay (1577-1638), die als Père Joseph biechtvader en geheim adviseur van kardinaal Richelieu was en in die hoedanigheid op de achtergrond grote invloed uitoefende op de Franse politiek. Père Joseph behoorde tot de kapucijnen, die grijze habijten droegen. Het is dan ook de kleur van dat gewaad waarnaar grise verwijst in éminence grise.

Nu ik dit lees en de term Père tegenkom moet ik als oud AC-er aan iemand anders denken maar dat komt verderop.


Cees : wisselt kletsnatte Sauvignon periodes af met een ascetische levenswijze. Nee , we gaan niet weer opschrijven dat hij aardig kan golfen en dat hij zijn moeder met veel toewijding heeft helpen revalideren na een heupoperatie. Dat weten we nou wel.

Ja , en Cees weet ook precies wie hoeveel slagen heeft en waar de diverse balletjes zich bevinden. “Nee, een metertje verder !”.


Eppe : Zeer betrouwbaar, golft met een plan en haat het als mensen tijdens de ronde een mobieltje uit hun tas halen. Vaste pre-shot routine en dan bedoel ik ook Vast met een hoofdletter V ja !
Gaat gemakkelijk ‘in’ maar net zo makkelijk ook weer ‘uit’ quarantaine.

De kofferbak van zijn auto is een verzamelpunt van papieren presentatieslides, pantoffels, Graaf Willem spullen en vergeten drivers. Heeft in tegenstelling tot de rest van de groep verstand van water.


Richard : ‘kijkt’ via de app mee en kan kleine speldenprikjes uitdelen via foto’s of korte terechtwijzingen. Hopelijk in 2021 weer eens een rondje golf met Richard want reken maar dat hij inmiddels prima golf speelt en dat bewust geheimhoudt tot de confrontatie. Hij komt dan vooraf met de suggestie “misschien is het wel aardig als we een geldprijsje aan de ronde koppelen”.


uw sleutel

Dick: als ik Dick zie dan schijnt de zon. Alom zeer gewaardeerd bestuursvoorzitter. Ook al is hij ‘retired’, qua beeld voor mij toch ook de man in de blauwe stofjas met de bril als stethoscoop.

Altijd een kopje koffie als mijn auto een servicebeurt kreeg. Dick wist de down to earth garagekoffie uit de automaat , mondeling te upgraden naar Starbucks-achtige niveaus. “Wil je een Latte Macchiato of een frappuccino ?”.

Kan soms na 2 slagen op de green van hole 2 liggen (de bal dan hè) .


Hans: “EverHans” . Nostalgie. Touwtje uit de brievenbus. The Bogey man. Damage control bij de ronde. Opa in zijn vrije tijd. Altijd correct. Sterk in liedteksten.

Chorus : “de een heet Charlotte en de ander heet “
Hans : “Bas”.
Chorus: “When you walk through a storm”
Hans: “Hold your head up high
And don’t be afraid of the dark”


Jos: sinds februari 2020 opgenomen in de statistieken na een succesvolle stageperiode. Is uitermate geconcentreerd bij de afslag. Hij kijkt daarbij geruime tijd roerloos, als een Tibetaanse monnik, naar de bal. Juist als men het clubhuis wil gaan bellen met de vraag of er ergens een AED apparaat beschikbaar is zet Jos de definitieve swing in en raakt de bal (in de regel) voortreffelijk.

Verzorgde dit jaar een uitermate to the point traktatie bij zijn verjaardag.

Jos op de tee box

TB: concentratieproblemen. Kan tijdens zijn afslag ‘uitstappen’ en uit het niets beginnen over de slechte kwaliteit van de Feyenoord-aanval. Geeft anonieme autoriteiten de schuld van een slechte score.


de Père

Terugkomend op de Père : ik heb van mijn vader (1912) nog een aantal documenten, waaronder een aanstelling voor een baan. Hieronder een fragment uit de arbeidsvoorwaarden :

“Gij hebt recht jaarlijks op 2 weken vacantie op een door ons vast te stellen tijdstip.”

Bijna een Noord-Koreaanse bepaling maar goed dit was in 1930 en een eerste baantje.

Een tweede document is een aankondiging voor het mondeling-eindexamen. Mijn vader haalde zijn HBS-diploma in 1930 aan het Aloysius College, Oostduinlaan 50 .

Laten we voorop stellen dat de gecommitteerden duidelijk uit de gegoede burgerij kwamen en (misschien) met uitzondering van Kapitein-luitenant ter zee Kolkmeijer een behoorlijke opleiding hadden genoten. Nog heel even dacht ik dat een familielid van Eppe ook moest opdraven maar er staat ‘Theo Nieuwenhuijs’. Ook opvallend was dat er een lid van de Tweede Kamer als gecommitteerde toezicht hield: de heer Dr. J. Severijn, een predikant. Elitair was het natuurlijk wel dat AC.

Voor mij bekende namen onder de examinatoren : Pilaar en Van Rijckevorsel , jezuïet, bijgenaamd “de Père”. De Père kwam vroeger met enige regelmaat bij ons thuis in de Van der Aastraat en ik herinner mij de gesprekken tussen hem en mijn vader. Gesprekken die bij de tweede fles Bordeaux van het Nederlandsch overgingen in het “Fransch”. Zonder de context te kennen weet ik nog dat Van Rijckevorsel tijdens een gesprek vrij krachtig zei “Nous ne partirons pas !” hij keek daarbij triomfantelijk wat mij het idee gaf dat het om een heldendaad ging. Het maakte indruk op mij. Een man met grandeur. Onbetaalbaar zo’n figuur.

Verder opmerkelijk: mondeling examen in het Hoogduitsch en niet in het Duitsch. Hier werd de lat gelijk hoog gelegd, niks te ‘streektalen’.

Mooie taal dat Duits

Prima , dan doen we het hier ook maar even in het Duits.

Even tussen ons Dick , ik moest wel even de Duitse vertaling voor ‘bestuursvoorzitter’ opzoeken. “We doen te weinig met Duitsland”, ik weet nog dat je dat zei bij de vorige directievergadering. Gelukkig hebben onze oosterburen een fraai woord voor “bestuursvoorzitter”. Een functiebenaming waar je mee voor de dag kunt komen in het Statenkwartier. Is de Duitse Internationale School niet gevestigd in jouw straat ? Ik denk dat je de onderwijzers daar ‘eine Scheiße riechen lasst’ als je het audiootje hieronder voor ze afspeelt. Gewoon drukken op het Spiel-icoontje (Play-Taste) und dann geht’s los.

Nächstes Spiel : Am Freitag den 8 Januar 2021. Keiner hat abgesagt.
Vorstandsvorsitzender Herr Dr Dick von Diemen und Herr Dr Bolsius , wahrscheinlich vollständig genesen, spielen beide mit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s