20201204 resultaten

Archiefcie niek schepman 01

Nico Schepman

Vanochtend een bericht van Eppe over de slechte gezondheidstoestand van Good Old Nico (Niek) Schepman. Niet leuk om te horen. Veel mensen uit onze golfgroep hebben Nico in de jeugd meegemaakt als elftalleider. Persoonlijk heb ik samen met Richard hele goede herinneringen aan Nico en was hij onze leider toen wij kampioen werden met A1. Kenmerkend is zijn sportinstelling en positieve houding. Een icoon van Graaf Willem.

“Goed gewerkt”

Aangekomen bij de eerste tee box nam ik direct gepaste afstand van HW. Niet zozeer vanwege het virus maar meer uit respect. WK liep zwijgend naar de tee box met de blik naar beneden. Ook Willem weet dat er met HW niet te schertsen valt. Maar ja , we hebben het ook over de all-time topscorer van Graaf Willem II VAC. Meer dan duizend goals staan er achter zijn naam.

Daarnaast by design archivaris van de club.

In zijn rol van archivaris kan HW alle ledenlijsten vanaf 1912 uit het hoofd ophoesten inclusief de dan zittende voorzitters. Hij weet met welke cijfers Rob Guffens de benodigde diploma’s voor de tapvergunning van het clubhuis heeft behaald. Hoe vaak Peter Willemse de broodjes uit- en weer invroor. Allesweter.

Wat was dat een mooie tijd in de jaren 70-80 met HW. Steeds als ik de bal aan de linkerkant aansneed richting HW wist ik dat het vakwerk zou gaan worden. Het sterke van Hans was dat hij situaties beoordeelde en alleen bij voldoende perspectief volgde er actie. Was de bal bijvoorbeeld door een mindere god zwabberend aangespeeld dan maakte hij een wegwerpgebaar met de linkerhand. HW en ik vonden elkaar bijzonder makkelijk daar aan de linkerkant. Ragfijne techniek , een zekere arrogantie , uitstraling.

Tijdens de ronde vroeg ik Hans “Wist je in de junioren al dat je clubtopscorer zou gaan worden ?”.
Hij dacht kort na en antwoordde: “Geloof mij , topscorer worden is meer dan een verwachting , het is een logisch gevolg van talent en het maken van de juiste keuzes.”

Dit zijn antwoorden waar je even op moet kauwen. Het lijkt allemaal eenvoudig maar de kracht zit hem in het maken van de ‘juiste keuzes’. HW : “Omdat ik alleen liep op bruikbare ballen was mijn rendement hoog. Andere , minder begaafde , spelers vonden mij ‘lui’ omdat ik weigerde op kansloze ballen af te gaan. Hoe dom kan je zijn om dat lui te noemen?”

In het begin heb ik geprobeerd om spelers met een slechte passing aan de praat te krijgen door ze krachtig uit te schelden. Bijvoorbeeld “droplul ! wat ben je in godsnaam aan het doen ?”. Men was niet onder de indruk. Daarna heb ik , uit pure radeloosheid, het meer filosofische “Waar zijn we ?” geprobeerd. Geen resultaat.

Ik heb ze uiteindelijk kleingekregen met het pseudo compliment “Goed gewerkt“. In eerste instantie komt dit bij de ontvanger sympathiek over maar bij voldoende zelfkennis sijpelt al snel de echte betekenis door namelijk “je bent een stakker en je kunt er geen hout van!”. Ja, dat komt binnen !

HW gebruikt het compliment nog vaak. Zelfs op de golfbaan kan het reinigend werken.

Beste 8 laatste 20

Met Willem en Hans besprak ik na afloop van de ronde nog de wekelijkse cijfers die op spekkaas verschijnen. Ik vroeg me af of de cijfers niet een beetje aan dynamiek verliezen naarmate er over een langere periode gerapporteerd wordt. Het gemiddelde zegt dan niet zo veel meer omdat het erg convergeert naar het echte gemiddelde (het zogenaamde ‘uitmiddelen’).

Bij het ergens in 2021 startende WHS (World Hcp Systeem) gaat men uit van de beste 8 resultaten van de laatste 20 rondes. Het ligt voor de hand om dit in spekkaas ook te gaan doen. Dit alles als een extra kengetal naast de oude methodiek van het berekenen over alle gespeelde rondes. Tot vandaag had ik steeds de beste 8 genomen van alle gespeelde rondes (dit omdat niet iedereen 20 rondes GROEN heeft gespeeld) maar vanaf vandaag is de tabel gevuld met de beste 8/20 of 8/minder indien er minder dan 20 rondes gespeeld zijn.

Vincent Smeets

Vorige week vroeg HW of ik Vincent Smeets ken. “Zeker, daar heb ik nog een korte periode training van gehad op de woensdagmiddagen. Leuke vent en uiteraard familie van Rene Smeets.”.

Ik heb HW zelfs nog een nieuwtje verteld namelijk dat Rene aangetrouwde familie van mij is. Mijn vaders broer was getrouwd met de zus van de vrouw van Rene. Beide vrouwen zijn dochters van Jan Lancée (de Chief). Volgens HW is eigenlijk iedereen op Graaf Willem familie van elkaar. Als je maar door zoekt.

Enfin zo’n vraag maakt toch wel weer wat los en ik vond op de site van de Haagse voetbalhistorie onderstaande foto met daarop Vincent Smeets.

Het tweede elftal kampioen seizoen 1959/1960 Staand v.l.n.r; Vincent Smeets, Bas van der Zijden, Rene Smeets, Willem Stierum, Niek Schepman, Emiel Borsboom en Ben Hendriks. Zittend Gerard Lammers, Aad van Dijck, Tjebbe Westendorp en Mans de Rooy.

Volgende week : geen afschrijvingen en DvD is weer van de partij.

resultaten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s