20200131 resultaten

Gegner, der jemandem nicht liegt, den jemand fürchtet.

Als HW af gaat slaan bij hole 6 maar ook op hole 15 dan zie je dat hij wat nerveus oogt. Hij besteed extra aandacht aan het oplijnen en de stand van het clubblad wordt nauwkeurig beoordeeld. Pas nadat hij ervan overtuigd is dat de setup goed is zwaait hij de club omhoog vervolgt daarna met de downswing en even later vertrekt de bal in een hoek van 120 graden naar links richting de putting oefengreen (zie de rode pijl hierboven).

“Jesus !”, klink het uit de mond van HW waarna CB nog subtiel toevoegt dat de bal nu out of bounds ligt. Allemaal waardeloos natuurlijk en zeker voor een gevoelige speler als HW die goed kan golfen. Maar dit gebeurt hem vaak en eigenlijk is hij de enige die dit probleem heeft op deze hole. Er is dan ook sprake van een fenomeen waar men in het Duits een fraai woord voor heeft namelijk “Angstgegner“.

Waarom gebeurt dit ?

Laten we voorop stellen dat er hiervoor geen enkele reden is. De hole kent bij een slag richting de green wel een potentieel gevaar op out of bounds maar dat is aan de zijde van het museum Voorlinden (zie de rode pijl hieronder). Wanneer je de hole niet al te scherp aansnijdt dan is er aan de linkerzijde van de green voldoende ruimte om daarna met een tweede slag naar de green een easy par binnen te halen. Het enige wat je dus hoeft te doen is de bal links van de green te slaan en dat zou toch niet al te moeilijk moeten zijn.

Net zo goed als het Duitse woord voor wraak (Rache) mits goed en overtuigend uitgesproken voelbaar de kern raakt (veel meer dan het Nederlandse “wraak” ) , is de term Angstgegner een perfecte aanduiding voor een tegenstander waar men op grond van de resultaten in het verleden bang voor is. In het Nederlands is er geen equivalent voor “Angstgegner” en zelfs de rijke Engelse taal schiet hierin tekort.

Wat HW op hole 6 heeft heb ik op hole 8. Er is voldoende ruimte om de bal veilig te spelen en toch trekt het witte out of bounds paaltje als een magneet aan mijn golfballetjes. Meestal sla ik op deze hole dan ook niet 1x out of bounds maar ook nog een 2e keer. Voor de zekerheid zullen we maar zeggen.

Dat CB deze dag twee maal out of bounds slaat op deze hole is een grote uitzondering maar hij zei wel hoorbaar dat het een zogenaamd “bunnikje” was.

Nu zijn HW en TB echt niet de enige personen die Angstgegners hebben en telkens weer dezelfde fouten maken. Op het internet geeft de zoekterm “steeds weer dezelfde fouten” een hele lijst van “hits” en er wordt ook geld aan verdiend door een leger aan psychologen en consultancy firma’s. Is dat niet wrang : geld verdienen aan de fouten van een ander ?

Het spel vandaag was – ondanks de snijdende koude wind – alleszins redelijk en hartverwarmend was het antwoord op de kreet “Directie !” die vanuit de verte werd beantwoord met een even krachtig “Directie !”. Winnetou had het niet beter gedaan. Dank DvD !

Volgende week : DvD weer aanwezig evenals EN en HvL.

Resultaten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s